UE- ceny wieprzowiny w połowie lutego drgnęły w górę - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- ceny wieprzowiny w połowie lutego drgnęły w górę

Sezonowy okres spadkowego trendu cen wieprzowiny w krajach Wspólnoty, który rozpoczął się jeszcze w październiku minionego roku, prawdopodobnie będzie dobiegał końca. W połowie lutego br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii kształtowała się na poziomie 171,50 EUR/100 kg, tj. była o 1,4% wyższa od średniej ceny z połowy stycznia br., i jednocześnie przewyższała średnią cenę z podobnego okresu sprzed roku aż o 9,8%.


W ciągu miesiąca ceny reprezentatywne wieprzowiny wzrosły głównie w krajach Unii leżących na południu, tj. w Hiszpanii
(+11,4%), we Włoszech (+3,6%) oraz w Portugalii (+2,9%). W krajach zlokalizowanych na północy wzrost był albo niewielki, jak w Niemczech (+1,2%), Austrii (+0,6%) i Belgia (+0,1%) lub też zanotowano spadki cen, np. w Holandii (-0,5%), we Francji (-1,3%), w Polsce (-1,7%), w Irlandii (-1,7%), w Danii (-3,1%) i w Wielkiej Brytanii (-7,3%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w połowie lutego br. kształtowała się na poziomie około 166 EUR/100 kg, tj. była o 3,7% niższa od średniej ceny tego gatunku mięsa w Niemczech, przewyższając jednocześnie średnią cenę wieprzowiny w Danii o blisko 6%. Trzeba podkreślić, że w omawianym czasie średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w Polsce kształtowała się na poziomie o 0,5% niższym w porównaniu ze średnią ceną z połowy lutego sprzed roku. Żywiec wieprzowy w Polsce drożeje o parę groszy kolejny tydzień z rzędu. Wzrost ten może już wkrótce przerodzić się w trwalszą
tendencję. Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w siódmym tygodniu roku (11- 17.02) średnia cena skupu żywca wieprzowego na naszym rynku kształtowała się na poziomie 5,19 zł/kg, tj. była o 2,8% wyższa niż w połowie stycznia br., ale jednocześnie o 1,3% niższa niż przed rokiem.


Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.