Podczas posiedzenia Stałego Komitetu UE ds. Łańcucha Żywnościowego oraz Zdrowia Zwierząt w dn. 16 lipca br. 23 państwa członkowskie przegłosowały propozycję Komisji Europejskie odnośnie wprowadzenia ograniczeń w stosowaniu w rolnictwie kolejnego pestycydu – fipronilu. Jedynie 2 państwa członkowskie (Hiszpania i Rumunia) głosowały przeciwko, a 3 kraje (Wielka Brytania, Słowacja i Czechy) wstrzymały się od głosu. Ograniczenia dotyczą zakazu stosowania fipronilu do zaprawy nasion. Dozwolona będzie jednak zaprawa nasion upraw szklarniowych, a także w stosunku do niektórych upraw polowych – warzyw zbieranych przed kwitnieniem (pory, cebula, kalafiory, brokuły, brukselka). Nie będzie dozwolona zaprawa fipronilem nasion kukurydzy i słonecznika. Ograniczenia wejdą w życie w UE z dniem 31 grudnia 2013 r. W maju br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) orzekł, że fipronil stanowi wysokie ryzyko dla pszczół, gdy jest stosowany w zaprawie nasion kukurydzy. Również w maju Komisja Europejska wprowadziła tymczasowe ograniczenia stosowania trzech pestycydów z grupy neonikotynoidów –klotianidyny, imidakloprydu oraz tiametoksamu ze względu na zagrożenie dla pszczół.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej