Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 731,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 7,9% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) i mrożona wieprzowina (41%), których wyekspediowano odpowiednio o 6% i 8% mniej niż rok wcześniej. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE, wysyłki żywca były prawie o dwie trzecie niższe (-69%), spadł również wywóz świeżego mięsa (-9%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+3%).
Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Polski i Wielkiej Brytanii. W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku prawie o połowę do 172 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu.
Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 18% do 166 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-34%), Korei Płd. (-53%), na Ukrainę (-9%) i Białoruś (-36%). Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+8%), na Filipiny (+20%) i do Australii (+21%).
W ciągu pierwszych trzech miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 8,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (57%) oraz mięso mrożone (30%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej