Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w styczniu br. wyniosła 194,9 EUR/100 kg i była o 0,4% wyższa niż w grudniu 2012 r. i o 6,5% wyższa niż przed rokiem. W porównaniu z przeciętną ceną z lat 2007-11 kurczęta były droższe średnio o 12%.
W styczniu br. najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt miał miejsce w Bułgarii (-8%) i Włoszech (-5%). Najwyższa dynamika wzrostu wystąpiła natomiast w Portugalii (+10%) i Holandii (+6%). Polskie kurczęta podrożały o 2% do 134,7 EUR/100 kg, lecz były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (69% średniej unijnej). Najwięcej za kurczęta płacono w Finlandii, na Cyprze i w Niemczech (256-265 EUR/100 kg).
W okresie od 28 stycznia do 24 lutego br. notowania kurcząt w UE obniżyły się w ciągu miesiąca przeciętnie o 0,7% do 191,8 EUR/100 kg, w największym stopniu w Portugalii (-9,7%) i Szwecji (-7,4%). Najbardziej ze wszystkich państw członkowskich kurczęta podrożały w tym czasie w Polsce – o 14,3% wobec sytuacji sprzed 4 tygodni do 147,4 EUR/100 kg. Brytyjskie brojlery są obecnie o 3% tańsze od polskich.
Na utrzymywanie się cen kurcząt w UE na wysokim poziomie w roku ubiegłym miały wpływ wzrost eksportu i popytu wewnętrznego, a także wysokie ceny pasz oraz mięsa wieprzowego. Od października notowania brojlerów zaczęły się stopniowo obniżać, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt o jedną trzecią. Ponowna obniżka refundacji w styczniu br. – tym razem o połowę do 10,85 EUR/100 kg – przyczyniła się do kontynuacji trendu spadkowego na początku tego roku. Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku wewnętrznym UE.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej