UE- sytuacja cenowa na rynku kurcząt brojlerów - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- sytuacja cenowa na rynku kurcząt brojlerów

Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w styczniu br. wyniosła 194,9 EUR/100 kg i była o 0,4% wyższa niż w grudniu 2012 r. i o 6,5% wyższa niż przed rokiem. W porównaniu z przeciętną ceną z lat 2007-11 kurczęta były droższe średnio o 12%.

W styczniu br. najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt miał miejsce w Bułgarii (-8%) i Włoszech (-5%). Najwyższa dynamika wzrostu wystąpiła natomiast w Portugalii (+10%) i Holandii (+6%). Polskie kurczęta podrożały o 2% do 134,7 EUR/100 kg, lecz były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (69% średniej unijnej). Najwięcej za kurczęta płacono w Finlandii, na Cyprze i w Niemczech (256-265 EUR/100 kg).

W okresie od 28 stycznia do 24 lutego br. notowania kurcząt w UE obniżyły się w ciągu miesiąca przeciętnie o 0,7% do 191,8 EUR/100 kg, w największym stopniu w Portugalii (-9,7%) i Szwecji (-7,4%). Najbardziej ze wszystkich państw członkowskich kurczęta podrożały w tym czasie w Polsce – o 14,3% wobec sytuacji sprzed 4 tygodni do 147,4 EUR/100 kg. Brytyjskie brojlery są obecnie o 3% tańsze od polskich.

Na utrzymywanie się cen kurcząt w UE na wysokim poziomie w roku ubiegłym miały wpływ wzrost eksportu i popytu wewnętrznego, a także wysokie ceny pasz oraz mięsa wieprzowego. Od października notowania brojlerów zaczęły się stopniowo obniżać, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt o jedną trzecią. Ponowna obniżka refundacji w styczniu br. – tym razem o połowę do 10,85 EUR/100 kg – przyczyniła się do kontynuacji trendu spadkowego na początku tego roku. Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku wewnętrznym UE.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.