Ukraińskie ministerstwo rolnictwa planuje wprowadzić maksymalną wartość graniczną zawartości wody obcej w mięsie kurcząt na poziomie 4%. Po wprowadzeniu takiego wskaźnika, ukraińskie mięso drobiowe będzie mogło być bardziej konkurencyjne na rynkach zagranicznych. Pozwoli to również uchronić ukraińskich konsumentów przed produktami o niskiej jakości.
Według norm unijnych (rozporządzenie Komisji nr 1239/2012), maksymalna dopuszczalna zawartość wody obcej w mrożonych tuszkach kurcząt, wydzielanej podczas rozmrazania, wynosi 1,5%-5,1%. Wartość graniczna jest uzależniona od metody schładzania. Jedynie mięso spełniające normy UE może być wysyłane na ten rynek. Podczas posiedzenia Stałego Komitetu Komisji Europejskiej ds. Łańcucha śywnościowego i Zdrowia Zwierząt w grudniu 2012 r. Ukraina uzyskała zgodę na eksport drobiu do UE. Kolejnym krokiem są kontrole przeprowadzane przez unijne służby weterynaryjne w ukraińskich zakładach drobiarskich.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry