W maju br. eksport wołowiny z USA zwiększył się o 5% do blisko 103 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła aż o 15% do 589,3 mln USD, donosi FAMMU/FAPPA. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2014 r. Amerykanie wyeksportowali łącznie 440,8 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 9% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość tego wywozu zwiększyła się natomiast o 17% do 2 mld 637 mln USD. Zwyżkę wywozu odnotowano przede wszystkim dzięki dwucyfrowemu wzrostowi eksportu do Meksyku (wzrost o 34% do 96,3 tys. ton), jak również zwyżce wywozu do Hongkongu/Chin (wzrost o 69% do 59,5 tys. ton). Więcej amerykańskiej wołowiny niż przed rokiem trafiło także do Ameryki Środkowej (wzrost o 5% do 16 tys. ton) oraz do krajów południowo-wschodniej Azji (wzrost o 25% do 11,9 tys. ton), w tym wzrosły znacząco wysyłki do Indonezji (do 4,2 tys. ton). Zanotowano także 3% (do 46,8 tys. ton) wzrost eksportu tego gatunku mięsa do Korei Południowej. Dzięki tym zwyżkom zniwelowany został częściowo spadek wywozu amerykańskiej wołowiny do Kanady (spadek o 19% do 56,4 tys. ton), na Tajwan (spadek o 5% do 13,0 tys. ton), do Egiptu (spadek o 2% do około 58 tys. ton), a także do Japonii (spadek o 1% do 87,3 tys. ton).