W ciągu pierwszych trzech kwartałów 2013 r. wolumen amerykańskiego eksportu drobiu wzrósł wobec tego samego okresu 2012 r. o 1% do ponad 3 mln ton, a jego wartość zwiększyła się o 3% do ok. 4,2 mln USD, podaje FAMMU/FAPA. Wzrosły zwłaszcza dostawy do głównych odbiorców – Chin, Meksyku, Rosji i Angoli, zmniejszyły się natomiast wysyłki do Hongkongu. Wywóz mięsa kurcząt (oprócz łapek) w ciągu roku zwiększył się, natomiast mięsa indyków i łapek kurcząt zmalał. W omawianym okresie br. rekordowo wysoki był również w wywóz jaj i przetworów jajecznych z USA. Wyniósł on ponad 3 mln szt. w ekwiwalencie jaj o wartości 245,6 mln USD i był o 28% i 33%wyższy niż w tym samym czasie 2012 r. W największym stopniu zwiększyła się sprzedaż do Meksyku (202% ilościowo i 262% wartościowo), który nadal doświadcza skutków epidemii ptasiej grypy z ubiegłego roku. W 2013 r. zmalał natomiast eksport przetworów jajecznych do UE (-61% i -39%), która odbudowuje produkcję po wymianie klatek. Niższy był również wywóz do Japonii (-2% ilościowo, +32% wartościowo).