Rada Ministrów przyjęła we wtorek (27 września), przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela, projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Jest to długo oczekiwany przez rolników projekt aktu prawnego ułatwiającego sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa rolnego. Podstawowym celem projektowanej ustawy
o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników jest stworzenie polskim rolnikom lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli.
Proponowana ustawa wychodzi naprzeciw postulatom rolników i zapewnia im równe szanse oraz możliwości w zakresie sprzedaży żywności konsumentom finalnym z rolnikami z innych państw członkowskich Unii Europejskiej. To także zysk dla polskich konsumentów, którzy coraz częściej są zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników. Dzięki przyjętym rozwiązaniom likwiduje się długi łańcuch dostaw oraz pośredników. Zapewnione tym samym zostają bezpośrednie relacje producentów i konsumentów.
Proponowane są również preferencje podatkowe dla rolników prowadzących handel detaliczny – przewiduje się zwolnienie z podatku od sprzedaży żywności do wysokości 20 tysięcy złotych rocznie.
Projektowana ustawa umożliwia producentom rolnym produkcję jak najszerszego asortymentu żywności, w tym produktów złożonych takich jak np. gołąbki, naleśniki czy ciasta. Zaproponowano również wprowadzenie rozwiązań pozwalających na nabywanie produktów spoza gospodarstwa, jednocześnie ograniczając ich ilość – co najmniej 50% produktu finalnego, z wyłączeniem wody, mają stanowić produkty roślinne lub zwierzęce pochodzące z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi