Wytyczne dotyczące produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach objętych ograniczeniami w związku z wystąpieniem przypadków ASF u dzików - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wytyczne dotyczące produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach objętych ograniczeniami w związku z wystąpieniem przypadków ASF u dzików

 Kwestia produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach objętych  ograniczeniami, zakazami lub nakazami w związku z wystąpieniem na terytorium  Rzeczpospolitej Polskiej przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików została  uregulowana w ustawie z dnia z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia  zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z późn. zm.) oraz rozporządzeniu z  dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego  pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom (Dz.  U. Nr 183, poz. 1231 z późn. zm.).  Powyższe przepisy nie wprowadzają odrębnych zasad dotyczących produkcji  na obszarach objętych ograniczeniami, zakazami lub nakazami w związku  z wystąpieniem na terytorium kraju przypadków choroby zakaźnej zwierząt u  zwierząt łownych. W związku z tym  takie obszary traktuje się w świetle przepisów  krajowych tak samo jak obszary objęte ograniczeniami, zakazami lub nakazami  ustalone w związku z wystąpieniem choroby u zwierząt gospodarskich.  Jednocześnie powyższe przepisy implementują do prawa krajowego przepisy dyrektywy Rady Nr 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy  o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie,  dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego  przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Do Głównego Inspektoratu Weterynarii wpłynęło drogą elektroniczną pismo  Komisji Europejskiej, które przedstawia podejście KE do przepisów powyższej  dyrektywy.

Zgodnie z powyższym pismem Artykuł 1 tej dyrektywy stanowi, że jej przepisy  nie wpływają na przepisy ustanowione w dyrektywach Rady: Nr 89/662/EWG z  dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych  mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi  zwierzętami i produktami w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego oraz  Nr 97/78/WE z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych w  handlu wewnątrzwspólnotowym ze względu na wprowadzenie rynku wewnętrznego,  a także w dyrektywach wymienionych w jej załączniku I, wśród których wymieniona  jest m. in. dyrektywa Rady 2002/60/WE ustanawiająca przepisy szczególne w  celu zwalczania afrykańskiego pomoru świń.  Artykuł 3 ust. 3 lit a dyrektywy 2002/99/WE stanowi, że "Produkty pochodzenia zwierzęcego pozyskuje się od zwierząt, które: nie pochodzą z gospodarstwa, zakładu, terytorium lub części terytorium podlegającym  ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt mającym zastosowanie do danych  zwierząt i produktów, na mocy przepisów określonych w załączniku I". W związku z  tym muszą być brane pod uwagę przepisy wymienionej tam dyrektywy Rady  2002/60/WE. Artykuły 15 i 16 dyrektywy 2002/60/WE ustanawiają zasady mające  zastosowanie w przypadkach, w których ASF jest podejrzewane lub potwierdzone u  dzików; nie przewidują obowiązkowych ograniczeń UE na mięso wieprzowe  pochodzące od świń trzymanych w gospodarstwach znajdujących się w „obszarze  zakażonym" jako działanie ustanowione po potwierdzeniu ASF u dzików. W związku  z powyższym do mięsa świń pochodzących z obszaru zakażonego, ustalonego w  decyzji wykonawczej Komisji z dnia 12 marca 2014 r. nr 2014/134/UE dotyczącej  niektórych środków ochronnych w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w  Polsce, nie będą miały zastosowania przepisy dyrektywy 2002/99/WE dotyczące odrębnego znakowania oraz przepisy dotyczące właściwej obróbki. Jednocześnie zgodnie z powyższym pismem dyrektywa 2002/99/WE ustanawia w artykule 4 ust. 1 oraz w załącznikach II i III, zasadę, że mięso wieprzowe, które zostało już oznakowane pieczęcią z przekreśleniem, może być wprowadzane na rynek UE jedynie, jeżeli zostało poddane obróbce jednym z procesów powodującym zniszczenie wirusa ASF opisanej w załączniku III dyrektywy. Reasumując w przypadku mięsa wieprzowego, o którym mowa powyżej, nie musi ono być znakowane w sposób określony w dyrektywie 2002/99/WE.

 

Źródło: GIW

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.