W drugim tygodniu lutego br. na rynku krajowym wzrosły ceny zakupu żywca drobiowego.
Kurczęta brojlery podrożały w ciągu tygodnia o ponad 1%, do 5,29 zł/kg. Był to poziom cen o 2,5% wyższy niż przed miesiącem oraz o 13% wyższy niż przed rokiem. Za indyki dostawcy uzyskiwali przeciętnie 8,30 zł/kg, o blisko 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 6% i 35% więcej niż przed miesiącem i rokiem. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,20 zł/kg i była zbliżona do notowań sprzed tygodnia i miesiąca, ale o 7% niższa niż przed rokiem.
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 9,58 zł/kg, o 6% drożej niż tydzień wcześniej i o 21% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia wzrosła o ponad 1%, do 14,24 zł/kg, ale była o 1% niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 16%, a tuszki indyków – o 6%.
Źródło: KOWR