Na przełomie m-c maj/czerwiec w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano przeciętnie po 8,85 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena żywca wieprzowego była o 33% wyższa niż w analogicznym okresie 2022 r.
Żywiec wieprzowy podrożał w większości krajów UE. Za świnie rzeźne klasy E średnio w UE płacono 241,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 30% więcej niż przed rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy w przeliczeniu na euro wyniosła 256,04 EUR/100 kg i była o 6% wyższa niż średnio w UE. Mniej niż w Polsce płacono za świnie rzeźne u największych unijnych producentów, m.in.: w Niemczech (247,84 EUR/100 kg), Hiszpanii (247,28 EUR/100 kg) i Niderlandach (216,68 EUR/100 kg). Drożej niż w Polsce skupowano żywiec wieprzowy m.in. w Rumunii (278,14 EUR/100 kg), na Węgrzech (256,10 EUR/100 kg) i na Łotwie (260,76 EUR/100 kg).
W dniach 29.05 – 4.06.2023 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 12,58 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 34% wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Źródło: KOWR