Sytuacja na rynku wieprzowiny staje się coraz bardziej nerwowa. W Polsce systematycznie z tygodnia na tydzień drożej żywiec. Przykładowo w okresie 25.11 – 1.12.2019 r. dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali przeciętnie 6,08 zł/kg, o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była aż o 44% wyższa niż przed rokiem. Taka sytuacja powoduje duże podwyżki przetworów mięsnych, które rok do roku są wyższe nawet o 50%. Branża mięsna zapowiada, że podwyżki mają utrzymywać się nawet przez pierwsze 2 kwartały 2020 roku. Jedną z przyczyn tej sytuacji jest ASF, który dotknął rynek chiński.
Warto wspomnieć, że przed rolnikami, a przede wszystkim przedsiębiorcami z branży mięsnej podwyżki m.in. płacy minimalnej i wzrost cen energii. Czy będzie to miało wpływ na ceny i działalność zakładów mięsnych ?