Według ostatniego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), znacznie niższa od spodziewanej podaż brazylijskiej kukurydzy powoduje wzrost cen tego ziarna. Dewaluacja krajowej waluty przyczyniła się do zwiększenia eksportu pozostałych zapasów z roku ubiegłego, co w połączeniu z suszą na początku bieżącego sezonu powoduje zmniejszenie krajowej podaży kukurydzy. Eksport kukurydzy z Brazylii jest obecnie o 138% wyższy niż przed rokiem,
a ceny eksportowe wzrosły do ok. 250 USD/t. Zapasy obniżyły się do 5,9 mln ton, co powoduje konieczność importu. Z uwagi na wzrost cen kukurydzy, obniżyła się krajowa produkcja wieprzowiny i drobiu. Pomimo wzrostu na początku 2016 r., w ciągu ostatnich trzech miesięcy produkcja mięsa kurcząt w Brazylii była o 10% niższa niż przed rokiem. W pierwszym półroczu br. minimalne koszty produkcji wieprzowiny i drobiu w Brazylii, które obejmują głównie wydatki na pasze i energię, wzrosły przeciętnie o połowę w skali roku, a marża producentów znacznie obniżyła się. Ratunkiem dla producentów jest zwiększenie eksportu, korzystnego z uwagi na osłabienie reala wobec dolara amerykańskiego.
W okresie od stycznia do kwietnia br. eksport mięsa drobiu z Brazylii wzrósł o 15%, a największymi odbiorcami były Rosja i Arabia Saudyjska. Wysyłki wieprzowiny zwiększyły się w tym czasie aż o 70%, głównie do Rosji i Hongkongu. Rząd brazylijski, chcąc wspomóc krajowych producentów, wprowadził w maju br. na rynek ok. 1 mln ton kukurydzy z zapasów interwencyjnych, jednak nie spowodowało to znaczącego złagodzenia trudnej sytuacji. W kwietniu br. rząd federalny planował nałożenie 2,8% podatku w eksporcie kukurydzy i soi w celu zwiększenia sprzedaży na rynek krajowy. Propozycja podatku spotkała się jednak ze sprzeciwem uczestników rynku. Producenci zwiększali import kukurydzy, głównie z Argentyny i Paragwaju, jednak sprowadzane ilości nie zaspakajają rosnącego zapotrzebowania. W bieżącym sezonie brazylijski import kukurydzy może sięgnąć 1,5 mln ton, co oznacza pięciokrotny wzrost wobec 2015 r. Zmniejszenie produkcji wpływa na wzrost cen wieprzowiny i drobiu na rynku brazylijskim. Miejscowi konsumenci coraz chętniej wybierają tańsze elementy lub zwiększają spożycie ryżu i fasoli. Prognozuje się, że recesja w Brazylii potrwa jeszcze przynajmniej
2 lata.
Źródło: FAMMU/FAPA