Na rynku unijnym od początku lutego br. przeważają wzrosty średnich cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 8–14.04.2024 r. świnie rzeźne klasy E średnio w UE skupowano po 219,62 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 218,68 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 1% wyższy niż przed miesiącem, ale o 8% niższy niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyniosła 230,85 EUR/100 kg i była o 11,23 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE.
Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w: Danii (o 42,23 EUR/100 kg), Hiszpanii (o 11,45 EUR/100 kg), Francji (o 12,85 EUR/100 kg) i Czechach (o 15,63 EUR/100 kg), a nieco drożej – w Niemczech (o 0,12 EUR/100 kg).
W Polsce kontynuowany jest wzrost cen zakupu trzody chlewnej. W dniach 8–14.04.2024 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy za świnie rzeźne uzyskiwali przeciętnie 7,52 zł/kg, o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 4% więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 14% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
W drugim tygodniu kwietnia br. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,94 zł/kg, odpowiednio o 2% i 2,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była o 13% niższa niż przed rokiem.
Źródło: KOWR