W Unii Europejskiej od końca stycznia br. obserwowany jest wzrost średnich cen żywca wieprzowego. W dniach 20–26.02.2023 r. średnio w UE świnie rzeźne klasy E kupowano po 225,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 11% drożej niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 66% wyższy niż przed rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 230,78 EUR/100 kg i o 2,5% przewyższała średnią cenę w UE. Niższe niż w Polsce ceny tego żywca odnotowano m.in. w Danii (o 55,50 EUR/100 kg), Niderlandach (o 21,84 EUR/100 kg), Hiszpanii (o 7,26 EUR/100 kg) i Francji (o 3,78 EUR/100 kg), a wyższe m.in. w Niemczech (o 5,22 EUR/100 kg) i na Węgrzech (3,48 EUR/100 kg).
Tendencja wzrostowa cen skupu żywca wieprzowego utrzymywała się też na rynku krajowym. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w ostatnim tygodniu lutego br. zakłady mięsne kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 8,36 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 16,5% drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był o 89% droższy niż przed rokiem.
Poprzez wzrost cen żywca w skupie drożało mięso w zbycie. Cena półtusz wieprzowych wyniosła przeciętnie 12,17 zł/kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań z analogicznego tygodnia 2022 r. półtusze wieprzowe podrożały o 87,5%.
Żródło: KOWR