W zakładach drobiarskich w pierwszym tygodniu kwietnia br. notowano wzrosty cen żywca drobiowego. W dn. 1–7.04.2024 r. za indyki dostawcom płacono średnio 6,22 zł/kg, o 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 1% więcej niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery skupowano średnio po 4,87 zł/kg, o 0,2% drożej niż tydzień wcześniej oraz o około 2% drożej niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,02 zł/kg i była o 0,6% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kurczęta brojlery były tańsze o 17%, kaczki brojlery – o 22%, a indyki – o 30%.
Tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 8,42 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie tuszki kurcząt były o 6% tańsze niż przed rokiem. Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 5%, do 13,15 zł/kg. Ich cena była o 5% wyższa niż przed miesiącem.
Źródło: KOWR