Od końca stycznia br. zarówno na rynku unijnym, jak i krajowym rosną ceny skupu żywca wieprzowego.
W dn. 12–18.02.2024 r. zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 7,13 zł/kg, o 4% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 3% drożej niż przed miesiącem. Pomimo wzrostu cen, żywiec wieprzowy był o 14% tańszy niż przed rokiem.
W UE średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 208,08 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% wyższym niż przed tygodniem i miesiącem, ale o 6% niższym niż przed rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w euro wyniosła 215,60 EUR/100 kg i była o 3,6% wyższa niż średnio w UE, ale o 3,7% niższa niż w Niemczech.
W Polsce półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 10,32 zł/kg, o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była o 13% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR