W dniach 12–18.06.2023 r. w większości krajów Unii Europejskiej kontynuowany był wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Za świnie rzeźne klasy E unijnym dostawcom płacono przeciętnie 245,60 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 3% więcej niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 31% droższy niż przed rokiem. Najwięcej za trzodę chlewną uzyskiwali dostawcy w Rumunii (283,53 EUR/100 kg) i Bułgarii (276,82 EUR/100 kg), a najmniej – w Danii (207,34 EUR/100 kg), Estonii (215,50 EUR/100 kg) i Niderlandach (218,07 EUR/100 kg). W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 267,98 EUR/100 kg i była o 22,38 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE.
W Polsce zakłady mięsne kupowały trzodę chlewną średnio po 9,14 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem żywiec wieprzowy był o 36% droższy.
Na rynku krajowym w ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso. Cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 13,08 zł/kg, o 2% wyższym niż tydzień wcześniej. Półtusze były o 4,5% droższe niż przed miesiącem oraz o 38% droższe niż przed rokiem.
Żródło: KOWR