W I kwartale nowego sezonu 2015/2016 (październik-grudzień) Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 66,8 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 16,2% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2014/2015. Wartość tego eksportu zwiększyła się zaś o 12% do 589 mln USD. Średnia cena eksportowanej jagnięciny obniżyła się o 3,6%, i to pomimo osłabienia się wartości dolara nowozelandzkiego. Popyt na jagnięcinę z Nowej Zelandii był dość silny w krajach Unii Europejskiej oraz w Azji Północnej, dokąd dostawy zwiększyły się odpowiednio o 24% oraz 18%. Silny popyt płynący z Unii wpłynął na wzrost średniej ceny eksportowej do tego regionu (wzrost
o 0,8%). W przypadku dostaw do Azji Północnej, wzrost wywozu kolidował ze spadkiem średniej ceny eksportowej (spadek o 16%).
Źródło: FAMMU/FAPA