W kwietniu br. Nowa Zelandia wyeksportowała 42,6 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 7% więcej niż przed rokiem. Od początku bieżącego sezonu do końca kwietnia br. eksport ten obniżył się jednak
o 2% do 251,8 tys. ton w stosunku do analogicznego okresu poprzedniego sezonu. Spadek ten wynikał z mniejszych wysyłek do Stanów Zjednoczonych oraz krajów Południowo-wschodniej Azji. Dostawy do USA spadły o 14% do 122,8 tys. ton, natomiast do krajów Południowo-wschodniej Azji obniżyły się o 6% do 14,1 tys. ton. Więcej tego gatunku mięsa Nowa Zelandia wyeksportowała zaś do Chin (wzrost o 56% do 45,9 tys. ton), na Tajwan (wzrost o 27% do 14,7 tys. ton) oraz do Kanady (wzrost o 33% do 12,9 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA