W maju br. Australijczycy ubili nieco ponad 2,01 mln sztuk jagniąt, tj. o 5% więcej niż przed rokiem (na półkuli południowej była wtedy jesień). Od stycznia do końca maja ubój tych zwierząt zwiększył się o 3% do 9,86 mln sztuk.
Wzrost liczby ubijanych jagniąt przełożył się na zwiększoną produkcję mięsa jagnięcego, która
w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. wyniosła 224,5 tys. ton, tj. była o 3% większa niż
w analogicznym okresie rok wcześniej. Produkcja w tym czasie była także o 18% większa w stosunku do średniego poziomu z ostatnich pięciu lat (191 tys. ton).
Jak prognozują eksperci z australijskiego przemysłu, w całym 2016 r. Australia wyprodukuje prawdopodobnie 488,4 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 3% mniej niż w 2015 r. Liczba ubojów jagniąt obniży się również o 3% do 22 mln sztuk. W pierwszych pięciu miesiącach 2016 r.
Australijczycy ubili także 3,34 mln sztuk owiec, tj. o 7% mniej niż przed rokiem. Produkcja mięsa baraniego zmniejszyła się zaś o 4% do 78,6 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA