W okresie styczeń-sierpień 2024 r. przychody ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych miały największy (20%) udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym.
Wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych osiągnęła 7 mld EUR (30,2 mld zł) i była o 4,6% większa niż przed rokiem.
Ponad połowę (51%) przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych. W okresie styczeń–sierpień 2024 r. z Polski wyeksportowano blisko 1,5 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego (w ekwiwalencie tuszek), o 8,5% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 5% r/r, do 3,5 mld EUR (15,3 mld zł). Jednocześnie do Polski zaimportowano 125 tys. ton drobiu, o 12,5% mniej niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w pierwszych ośmiu miesiącach 2024 r. zwiększył się o 2,5%, do 352 tys. ton, a przychody – o 4%, do 1,7 mld EUR (7,5 mld zł). Większy niż przed rokiem był również import asortymentu wołowego i cielęcego (o 7%), który wyniósł 46,4 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 10%, do 216,3 mln EUR.
Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 414,7 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 7% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła blisko 1,4 mld EUR (5,9 mld zł) – o 5% więcej r/r. Od stycznia do sierpnia 2024 r. do Polski sprowadzono 627 tys. ton produktów wieprzowych, o 2% więcej niż przed rokiem za 1,9 mld EUR (8,2 mld zł). Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 3% większa niż w tym samym okresie 2023 r. Około 346 mln EUR (5% udziału w wartości) wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatun ków mięs, przetworów i żywca.
Źródło: KOWR