Jak informuje Biuro Analiz i Startegii KOWR na rynku krajowym utrzymuje się dalszy wzrost cen skupu żywca drobiowego. Zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły przeciętnie 4,41 zł/kg, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 5,79 zł/kg, o 2% wyższym niż w ostatnim tygodniu 2021 roku i o 9% wyższym niż miesiąc wcześniej. Kaczki brojlery skupowano średnio po 5,94 zł/kg, odpowiednio o 3% i 9% drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W porównaniu z cenami z analogicznego tygodnia 2021 r. kurczęta brojlery były droższe o 38%, indyki – o 40%, a kaczki brojlery – o 37%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego W pierwszym tygodniu 2022 r. zmiany ceny zbytu mięsa drobiowego na rynku krajowym były różnokierunkowe. Tuszki kurcząt patroszonych, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 7%, do 7,45 zł/kg. Były one również droższe niż miesiąc i rok wcześniej odpowiednio o 12% i o 28%. Jednocześnie cena tuszek indyków średnio wyniosła 10,40 zł/kg i była o 7% niższa w odniesieniu do poprzedniego notowania, o 4% niższa niż przed rokiem.