W dniach 6-11 lipca 2015 roku w Genewie odbyła się 38. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO), w której udział wzięli delegaci ze 140 państw oraz 1 organizacji członkowskiej (Unii Europejskiej), a także przedstawiciele 33 rządowych i pozarządowych organizacji międzynarodowych. Spotkaniu przewodniczyła pani Awilo Ochieng Pernet.
Obrady zostały zainaugurowane przez dr Margaret Chan, Dyrektor Generalną Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która w swoim przemówieniu podkreśliła istotną rolę norm kodeksowych oraz przypomniała, że temat bezpieczeństwa żywności został w tym roku wybrany przez WHO jako motyw przewodni obchodów Światowego Dnia Zdrowia.
W zastępstwie Dyrektora Generalnego Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) delegatów powitał dr Ren Wang (Asystent Dyrektora Generalnego FAO, Departament Rolnictwa i Ochrony Konsumentów).
W trakcie sesji zatwierdzono wiele norm oraz dokumentów opracowanych przez Komitety KKŻ FAO/WHO między innymi: wytyczne dla kontroli Trichinella spp. w mięsie świniowatych, kodeks praktyki dla żywności o niskiej zawartości wilgotności oraz wartości referencyjne dla potasu w świetle ryzyka zachowań na choroby zakaźne. Do innych istotnych decyzji, które zapadły w trakcie tegorocznego spotkania należy zaliczyć:
· Przyjęcie na tzw. 5 stopniu procedury (tj. do dalszych technicznych konsultacji) projektu normy dla serów topionych z zastrzeżeniem, że prace nad tym zagadnieniem zostaną przerwane jeśli do następnego posiedzenia Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO nie uda się opracować ostatecznego dokumentu.
· Zatrzymanie, ku zadowoleniu Unii Europejskiej i jej państw członkowskich, na 8 stopniu procedury najwyższych dopuszczalnych pozostałości (MRL) dla somatotropiny bydlęcej, hormonu wzrostu stosowanego w celu zwiększenia mleczności krów. Temat zostanie jednak wprowadzony do agendy kolejnych sesji KKŻ FAO/WHO z myślą o wypracowaniu konsensusu w przyszłości.
· Wznowienie prac Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Zbóż i Roślin Strączkowy, którego zadaniem będzie przygotowanie normy dla komosy ryżowej (quinoa). Pracom przewodniczyć będzie Boliwia przy współpracy z USA.
Źródło: IJHAR