Parówki występują w wielu odmianach i smakach. Dzieciom na ogół smakują miękkie wędliny, dlatego parówki to ich ulubione danie. Dorośli chętnie jadają takie kiełbasy, jako składnik pożywnych dań lub jako przekąska dla osób będących w ciągłym ruchu. W ofercie Zakładów Mięsnych SKIBA pojawiły się „parówki na 6” szczególnie polecane dzieciom. To parówki o wysokiej mięsności, bo zawierają aż 90 % mięsa oraz cenne witaminy i składniki odżywcze. Dodatkowo są to parówki bez fosforanów, bez glutaminianu i są wzbogacone kwasami omega 3 i 6, które poprawiają pamięć i odporność.
Jest to produkt po którego się wraca…. I nigdy się nie zapomina! Spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów. Dlaczego warto je kupić? Jest co najmniej 6 powodów…
1. WYSOKA MIĘSNOŚĆ
Jedzenie mięsa dostarcza wielu korzyści naszemu organizmowi, gdyż zawiera składniki odżywcze mające pozytywne właściwości…..
Im więcej mięsa zawiera parówka tym więcej w niej cennych minerałów takich jak:
• Białko, które jest niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki, uczestniczy we wszystkich procesach życiowych, jest drugim, po wodzie, podstawowym składnikiem organizmów żywych.
• Wapń, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju i wzrastaniu kości
• Cynk, który kontroluje przebieg procesów życiowych
• Żelazo, które bierze udział w syntezie hemoglobin
Oraz witaminy takie jak:
Witamina B1, która potrzebna jest do prawidłowej przemiany węglowodanów, oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Witamina PP (niacyna), która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz do tworzenia przez organizm niektórych hormonów.
Witamina B12, która jest niezbędna dla wszystkich komórek organizmu człowieka. Uczestniczy w tworzeniu DNA i w przemianie węglowodanowej i tłuszczowej.
2. Wyjątkowy smak
Dzięki temu, że udało się uzyskać wysoką mięsność nie tracąc przy tym konsystencji parówki Zakłady Mięsne SKIBA obaliły mit, który mówi o tym, że nie ma wysokojakościowych parówek. Wędzenie drzewem bukowym, oraz doskonale skomponowana mieszanka przypraw naturalnych sprawiła, że parówka ma niepowtarzalny smak. Są szczególnie polecane dzieciom w wieku szkolnym i przedszkolnym. Po przeprowadzeniu licznych degustacji dla dzieci jak i dorosłych jesteśmy pewni, że to właśnie na ten smak wszyscy czekali. Cieszymy się, że jesteśmy już gotowi wprowadzić je na rynek.
3. Bez fosforanów
Od wielu lat w przemyśle mięsnym stosuje się fosforany jako dodatek funkcjonalny do przetworzonych produktów. W ostatnich latach zanotowano 1000 razy większe spożycie fosforu w diecie przeciętnej dorosłej osoby w porównaniu do lat 90-tych. Uczeni znaleźli dowody, które potwierdziły hipotezę, że nadmiar fosforanów szkodzi zdrowiu. Mogą powodować ostrą atrofię mięśni i skóry, chorobę nerek, zwapnienie układu krążenia, jak i rozwój nowotworów. Przyśpieszają również procesy starzenia się, oraz uniemożliwiają przyswajanie wapnia, które szczególnie istotne jest w diecie dzieci.
4. Bez glutaminianu
Glutaminian sodu to organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu glutaminowego, coraz częściej stosowany w produktach żywnościowych, kryjący się pod oznaczeniem kodowym E 621. Niestety mało, która parówka nie posiada owego składnika.
Dlaczego „niestety”?
• powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo mięśniowe! Substancja ta uznawana jest za przyczynę tzw. „syndromu chińskiej restauracji” choroby związanej z nadmiernym spożyciem glutaminianu i nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierną potliwość, uczucie niepokoju.
• Kolejni badacze udowodnili, iż glutaminian wpływa niekorzystnie na układ limbiczny powodując sztuczny apetyt, nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.
• Glutaminian jest także szkodliwy dla oczu. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist.
5. Bez osłonki
Jako, że z myślą o dzieciach stworzyliśmy „Parówki na 6” wiemy, że zdejmowanie osłonki jest dość kłopotliwe, dlatego pakujemy je bez. Dzięki temu dzieci same bez problemu podgrzeją je, zaoszczędzając tym samym swój cenny czas.
6. Wzbogacone kwasami Omega 3 i 6, które poprawiają pamięć i odporność
Ale nie tylko…..
•mają pozytywny wpływ na krążenie krwi
•zwiększają poziom serotoniny wpływającej pozytywnie na samopoczucie,
•łagodzą zaburzenia ukrwienia,
•pomagają zapobiegać trombocytopenii
•zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,
•zmniejszają ryzyko arytmii
•pomagają zapobiegać zawałom serca,
•stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,
•przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,
•sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych,
•podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
•obniżają ryzyko choroby nowotworowej,
•redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),
•chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
•ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,
•są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,
•łagodzą bóle reumatyczne,
Jest to produkt, który świetnie nadaje się do sprzedaży hurtowej i detalicznej. Szczegółowe informacje o parówkach dostępne są pod numerem 52 39 65 600, 52 39 65 621.
Więcej informacji o innych produktach Zakładów Mięsnych Skiba klikając tutaj.