Wołowina jest trzecim najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, po wieprzowinie i drobiu.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w prognozie opublikowanej w kwietniu br. ocenił, że w 2020 r. globalna produkcja wołowiny obniży się nieznacznie, do 61,5 mln ton, wobec 61,7 mln ton w 2019 r.
Spodziewany spadek produkcji w Australii (o 15%, do 2,1 mln ton) i Indiach (o 3,6%, do 4,15 mln ton) zostanie zrekompensowany jej zwiększeniem m.in. w Brazylii (o 1%, do 10,3 mln ton), USA (o 1%, do 12,5 mln ton), Chinach (o 4%, do 7 mln ton) i Meksyku (o 2%, do 1,8 mln ton)
POGŁOWIE I PRODUKCJA ŻYWCA WOŁOWEGO W UE
W grudniu 2019 r. w UE-28 pogłowie bydła liczyło 86,7 mln szt. i było o 1% mniejsze niż w grudniu 2018 r. Spadek liczebności stada odnotowano w krajach posiadających największe pogłowie, m.in. we Francji (o 2,5%, do 18,2 mln szt.), w Niemczech (o 2,6%, do 11,6 mln szt.), Wielkiej Brytanii (o 1,6%, do 9,5 mln szt.) i Irlandii (o 0,5%, do 6,6 mln szt.), a wzrost – w Hiszpanii (o 1,4%, do 6,6 mln szt.),