1. Wytwarzać produkt spełniający kryteria Produktu Tradycyjnego
Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa mogą zostać wpisane produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stosowanych przez co najmniej 25 lat. Produkty te muszą być elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz tożsamości społeczności lokalnej.
2. Spełniać wymagania prawne
Z odpowiednim wnioskiem o wpis mięsa lub produktu mięsnego na Listę Produktów Tradycyjnych mogą wystąpić osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, wytwarzające dany produkt (zgodnie z art. 49 ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych).
3. Złożyć wniosek do odpowiednich organów państwowych
Jeśli nasz produkt spełnia kryteria produktu tradycyjnego, można przejść do niezbędnych formalności. Odpowiedni wniosek o wpis do Listy Produktów Tradycyjnych należy złożyć do właściwego miejscowo marszałka województwa, który dokonuje jego oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który następnie dokonuje wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych.
4. Przygotować wniosek na podstawie wzoru
Wniosek należy przygotować zgodnie z obowiązującym wzorem, który jest określony w stosownym rozporządzeniu Ministerstwa Rolnictwa u Rozwoju Wsi z dnia 22 marca 2005 roku w sprawie wzoru wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.
Niezbędnymi elementami wniosku o wpis produktu na Listę produktów Tradycyjnych są:
· Dane wnioskodawcy:
- Nazwa lub imię i nazwisko
- Siedziba i adres lub miejsce zamieszkania i adres:
- Adres do korespondencji
· Opis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego:
- Nazwa produktu
- Rodzaj produktu
- Charakterystyka produktu
- Surowce wykorzystywane do
- Metoda produkcji
- Tradycja, pochodzenie oraz historia
Formularz dostępny jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pod następującym adresem:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Formularze-wnioskow
5. Pamiętać o tym, że Nasz produkt może zostać skreślony z Listy Produktów Tradycyjnych
Produkt tradycyjny może zostać skreślony z Listy Produktów Tradycyjnych wówczas, gdy nie ma możliwości wytworzenia mięsa lub produktu mięsnego o cechach lub właściwościach, które były podstawą do umieszczenia go na Liście Produktów Tradycyjnych.
Autor: Remigiusz Zagraba
Źródło: www. minrol.gov.pl