Remigiusz Zagraba: Jako jedna z nielicznych firm w Polsce kontrolujecie cały proces produkcji czyli od zasiania ziarna po produkt wędliniarski w sklepie. Na czym polega i jak przebiega ten proces?
Adam Konacki: Mam wrażenie, że nie tylko” nieliczna”. Organizacja przedsiębiorstwa ma charakter unikalny. Mało jest w branży mięsnej takich przedsiębiorstw o tak permanentnej kontroli wszystkich etapów, a prawdopodobnie takich jak nasz, nie ma w ogóle. Są owszem firmy prowadzące hodowlę, ale nie produkują paszy lub nie mają sieci własnych sklepów. W naszym przypadku realizowane jest hasło „od ziarnka do garnka„ w 100 %. Nie jest to pusty slogan lub chwyt marketingowy! To są fakty i tak działamy. Proces realizacji tego łańcucha wytworzenia produktu końcowego, jakim jest mięso lub wędlina w ladzie polegający na systematycznej kontroli oparty jest na ścisłej współpracy z powołanymi do tego celu Urzędami Państwowymi. Są to Powiatowe Inspekcje Weterynaryjne – sprawujące kontrolę dobrostanu hodowli, systemu HACCP przy produkcji pasz, dobrostanu w obiektach uboju i higieny produkcji. Następnym ważnym organem jest WIJHPRS, który kontroluje składniki paszy, jakość mięsa pozyskanego w czasie uboju, stan znakowania żywności oraz kompletność informacji dla konsumenta.
Ponadto WIOŚ kontroluje właściwą gospodarkę odpadami oraz wielkość dawek nawozowych ustalonych w planie nawożenia i zgodnych z dyrektywami UE. Działalność naszych sklepów nadzorują t.z. sanepidy, lokalnie odpowiedzialne za stan sanitarny naszych sklepów i ochronę konsumentów. Wszystkie te instytucje mają w przedsiębiorstwie powołanych przez nas odpowiednio wykwalifikowanych pracowników odpowiedzialnych za stały monitoring i przestrzeganie ustalonych procedur. Wyniki okresowych kontroli i zalecenia trafiają na ręce Właścicieli Przedsiębiorstwa regularnie z tych źródeł. One to gwarantują, że kontrola procesów ma charakter ciągły i jej wyniki są w każdej chwili dostępne.
R.Z.: Oferta firmy MARKAM to sporo produktów mięsnych o typowym charakterze regionalnym Małopolski. Które z nich są flagowymi wyrobami firmy?
A.K.: Tak to prawda. Są to wyroby w których nazwie zawarta jest informacja „z Kasinki”. Ta informacja precyzyjnie określa miejsce, gdzie te wyroby są produkowane. A bierze się to stąd, że w miejscowości gdzie działa zakład przetwórczy istniały wielowiekowe tradycje wędliniarskie. Głównie wyroby mięsne były wytwarzane w warunkach domowych na własne potrzeby, a w latach 50 ubiegłego wieku stały się nielegalnym towarem zbywanym w niedalekim Krakowie. Wtedy też w każdej gminie rzeczą naturalną było powstanie masarni pod egidą tak zwanych GS-ów.
Produkty tych masarni były ściśle reglamentowane na rynku i stąd brało się zainteresowanie nielegalną działalnością wędliniarską. I tak konsumenci bardzo wysoko oceniali wędliny produkowane w Kasince Małej. My jesteśmy kontynuatorami tej tradycyjnej produkcji wędlin. Flagowymi wyrobami jest kiełbasa swojska z Kasinki, boczek domowy z Kasinki jak i syneczka z Kasinki. Wyroby te są stale produkowane według starych receptur bez tzw. „chemii”.
R.Z.: Co wyróżnia produkty MARKAM i sparwia, że są one wyjątkowe?
A.K.: Odpowiedź na to pytanie jest jedna. Nasze wyroby są zgodne z oczekiwaniami klientów. Klient, konsument końcowy chce wędlin smacznych, przyjaznych dla jego zdrowia. Chce również, aby było go na nie stać. Kwestia ceny staje się jednak ostatnio nie pierwszorzędną. Świadomy Klient wie, że chcąc mieć spełnione pierwsze warunki musi więcej zapłacić. Cena wyrobu nie bierze się bowiem z kosmosu! Kształtują ją ceny surowca. Jeżeli porówna sobie je do cen mięsa, to będzie miał wyobrażenie ile musi kosztować gotowy wyrób. W zamian za godziwą zapłatę nasza firma gwarantuje, że konsument dostaje wyrób pełnowartościowy, zgodny z deklaracją. Możemy to zagwarantować dzięki właśnie unikalnemu procesowi produkcji tego wyrobu. My mówiąc, że wiemy czym karmimy świnki w trakcie hodowli mówimy prawdę.
Jeżeli mówimy, że karmimy zbożem, nie dodajemy dodatków skażonych GMO, nie dodajemy hormonów ani antybiotyków paszowych to tak jest! Stała kontrola jakości paszy daje gwarancję wysokiej jakości pozyskanego mięsa. Do tego wysoka higiena uboju i przetwórstwa, potwierdzona stałym monitoringiem mikrobiologicznym w akredytowanych laboratoriach, czyni nasze produkty bezpiecznymi dla konsumenta. Surowca mięsnego w żaden sposób nie „uszlachetniamy”. Jest ono zawsze takie, jak u świnki chowanej w warunkach domowych. Staramy się tak prowadzić procesy produkcyjne, by smak i kolor tego mięsa uwydatnić. Wędzeniem naturalnym drewnem nadajemy wyrobom specyficzny, oczekiwany przez konsumentów, aromat.
Nie musimy stosować celowo konserwantów. Mamy bowiem flotę samochodów chłodni i odpowiednio wyposażone sklepy, by łańcuch chłodniczy nie został przerwany. Nasze sklepy codziennie są zaopatrywane w produkty prosto z wydziałów produkcyjnych. Zawsze świeżo, zawsze smacznie to dewiza naszych sklepów. Są one zlokalizowane blisko Klienta. Na jego osiedlu, blisko miejsca pracy lub nauki. Nasz personel zaprasza do degustacji przed podjęciem decyzji o zakupie oraz poradzi co w danym momencie warto kupić. Jest to szczególnie ważne dla młodych gospodyń domowych, które mają tak modne ostatnio, kulinarne ambicje.
Wędliny góralskie - PPHU „MARKAM”
Wszelkie materiały (treści, zdjęcia, grafiki) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione.