W dniu 4 marca br. Amerykanie znieśli formalnie embargo na unijną wołowinę, wprowadzone w czasie kryzysu związanego z tzw. choroba szalonych krów (BSE) w 1997 r. Unijni eksporterzy wielokrotnie podkreślali, że amerykańskie embargo było niezgodne ze standardami przyjętymi przez Światową Organizację ds. Zdrowia Zwierząt (OIE). Trzeba przypomnieć, że w geście dobrej woli, i za sprawą zbliżających się negocjacji dotyczących rozmów o wolnym handlu Unia-USA, kraje Wspólnoty zdecydowały się na zezwolenie dopuszczenia do swojego rynku tusz wołowych, pochodzących ze Stanów Zjednoczonych, odkażanych kwasem mlekowym, co było zakazane we Wspólnocie do lutego 2013 r. Wówczas Stany Zjednoczone obiecały znieść embargo na unijną wołowinę. Ogłoszenie zmian miało nastąpić na jesieni 2013 r. Dopiero czwarta runda rozmów między Brukselą a Waszyngtonem, dotycząca wolnego handlu, która miała rozpocząć się w dniu 10 marca br. przypomniała o tej zaległości. Ze wznowienia handlu mogą skorzystać przede wszystkim Brytyjczycy, Irlandczycy oraz Holendrzy, którzy już zgłosili wnioski w tej sprawie do amerykańskiej agencji bezpieczeństwa żywności (FSIS). Amerykanie nie sprecyzowali jeszcze, kiedy zostaną rozpatrzone wniesione aplikacje. Tym niemniej władze unijne zamierzają naciskać na stronę amerykańską, aby eksport został wznowiony tak szybko, jak to możliwe, jak podaje FAMMU/FAPA.