Jak podaje Komisja Europejska (KE) w grudniu 2013 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wołowina (-3,7%). Porównując jednak poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa wzrosła w grudniu 2013 r. w stosunku do listopada ubiegłego roku o 0,9%. W omawianym okresie średnia cena wołowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 380 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena mięsa wołowego na rynku światowym wynosiła 411 USD/100 kg (około 300 EUR/100 kg). W grudniu 2013 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 4,7%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 1,8%. W omawianym okresie cena wołowiny w Unii pozostawała na poziomie o 27% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W grudniu 2013 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 170 EUR/100 kg, tj. była o 1,6% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w grudniu minionego roku była także o 0,8% niższa niż w listopadzie 2013 r. W grudniu ubiegłego roku średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 175 USD/100 kg (około 128 EUR/100 kg), tj. była o 0,9% niższa niż przed rokiem oraz o 5,4% niższa od ceny z listopada 2013 r. W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła 33%. Ponadto w grudniu 2013 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 190 EUR/100 kg. Była ona o 13% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 230 USD/100 kg (około 168 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 2,1%, natomiast miesięcznym wzrosła o 1,1%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 6,8%, natomiast m/m zniżkowała o 0,4%, jak podaje FAMMU/FAPA