Część Pierwsza - "Wstęp" do cyklu "Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej" - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Część Pierwsza - "Wstęp" do cyklu "Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej"

 

Zapraszamy Państwa na cyklowy blok informacyjny na temat

 

"Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzÄ™cego w ramach dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej"
 
 
Część Pierwsza
 
 
WSTĘP
 
   
W ramach dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej można prowadzić produkcjÄ™ i sprzedaż nastÄ™pujÄ…cych produktów pochodzenia zwierzÄ™cego: produkty mleczne, obrobione lub przetworzone produkty ryboÅ‚ówstwa, surowe wyroby miÄ™sne, miÄ™so mielone, produkty miÄ™sne, w tym gotowe posiÅ‚ki (potrawy) wyprodukowane z miÄ™sa. Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż Å›wieżego miÄ™sa woÅ‚owego, wieprzowego, baraniego, koziego, koÅ„skiego, drobiowego lub zajÄ™czaków, zwierzÄ…t Å‚ownych oraz zwierzÄ…t dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych. 
 
RozporzÄ…dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegóÅ‚owych warunków uznania dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. Nr 113, poz. 753) okreÅ›la szczegóÅ‚owe warunki pozwalajÄ…ce na uznanie dziaÅ‚alnoÅ›ci za dziaÅ‚alność marginalnÄ…, lokalnÄ… i ograniczonÄ…, w tym zakres i obszar produkcji, a także wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzÄ™cego do zakÅ‚adów prowadzÄ…cych handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta koÅ„cowego. Wskazuje również niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być speÅ‚nione przy prowadzeniu tego rodzaju dziaÅ‚alnoÅ›ci. W dużym stopniu możliwość prowadzenia dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej jest odpowiedziÄ… na oczekiwania maÅ‚ych przedsiÄ™biorców, którzy prowadzÄ…c rodzinne zakÅ‚ady wytwarzajÄ… okreÅ›lonego rodzaju, czÄ™sto o specyficznych cechach produkty, na które istnieje zapotrzebowanie gÅ‚ównie na rynku lokalnym. Tego rodzaju producenci nie sÄ… zwykle zainteresowani wprowadzaniem swoich produktów na rynek poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. 
 
Możliwość prowadzenia tego rodzaju zakÅ‚adów, przy zachowaniu jednoczeÅ›nie standardów gwarantujÄ…cych bezpieczeÅ„stwo produkowanej żywnoÅ›ci, wpisuje siÄ™ także w strategiÄ™ wspierania produkcji żywnoÅ›ci na poziomie lokalnym oraz wprowadzania uÅ‚atwieÅ„ dla przedsiÄ™biorstw o ograniczonej zdolnoÅ›ci produkcyjnej, bez koniecznoÅ›ci ponoszenia z ich strony znacznych inwestycji, które w rezultacie nie przyniosÅ‚yby wyraźnych korzyÅ›ci dla zapewnienia higieny w zakÅ‚adzie, a naraziÅ‚yby na przesadne i nieadekwatne do wielkoÅ›ci prowadzonej produkcji i sprzedaży inwestowanie. BiorÄ…c pod uwagÄ™ powyższe oraz oczekiwania przedsiÄ™biorców przygotowano niniejszÄ… „InformacjÄ™ dla przedsiÄ™biorców na temat możliwoÅ›ci prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzÄ™cego wyprodukowanych w gospodarstwie 4 w ramach dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej”, która powinna być pomocna przy podejmowaniu takiego rodzaju dziaÅ‚alnoÅ›ci przez podmioty oraz przyczynić siÄ™ do ujednolicenia nadzoru nad jej prowadzeniem przez powiatowych lekarzy weterynarii. Należy podkreÅ›lić, że niniejsze opracowanie nie podaje bezpoÅ›rednich rozwiÄ…zaÅ„ np. w zakresie wymagaÅ„ technicznych dla pomieszczeÅ„, a jedynie wskazuje na możliwość wykorzystania elastycznoÅ›ci przepisów dotyczÄ…cych tego rodzaju wymagaÅ„.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.