W styczniu br. Australijczycy wyeksportowali 50,8 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 13% mniej niż przed rokiem. Spadek wywozu wynikał z redukcji podaży tego gatunku mięsa na rynku wewnętrznym. Wysyłki do Stanów Zjednoczonych obniżyły się aż o 31%, do 11,6 tys. ton. Odbudowa produkcji wołowiny w USA oraz wzrost wartości dolara australijskiego zmniejszyły atrakcyjność rynku amerykańskiego dla eksporterów z Antypodów. Dla porównania wywóz australijskiej wołowiny do Japonii zwiększył się o 23% do 14,3 tys. ton. Z kolei sprzedaż do Korei Południowej spadła o 3% do 9,2 tys. ton, natomiast eksport do Chin pozostał na relatywnie niezmienionym poziomie, wynosząc 6,9 tys. ton. W styczniu br. mniej australijskiej wołowiny trafiło do krajów Unii Europejskiej (spadek
o 33% do 886 ton), a także do Arabii Saudyjskiej (spadek o 65% do 552 ton) oraz Indonezji (spadek o 39% do 2,4 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA