W 2016 r. wolumen eksportu wołowiny z USA zwiększył się o 11,2% w porównaniu z 2015 r. do
1 mln 187 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła jedynie 0,6% do 6 mld 343 mln USD. Więcej tego gatunku mięsa z USA trafiło przede wszystkim do Japonii (wzrost o 26,2% do 258,7 tys. ton). Spadł za to wywóz amerykańskiej wołowiny do Hongkongu/Chin (spadek o 6,7% do 112,8 tys. ton), Kanady (spadek o 6,9% do 116,3 tys. ton) oraz do krajów z Bliskiego Wschodu (łączny spadek
o 10,3% do 104,5 tys. ton, w tym do Egiptu obniżył się o 10,6% do 93,2 tys. ton). Mniej amerykańskiej wołowiny trafiło również do krajów Unii Europejskiej (łączny spadek o 3,3% do 23,5 tys. ton), Dominikany (spadek o 14,0% do 6,1 tys. ton) oraz na Filipiny (spadek o 19,9% do 10,2 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA