Cielęcina jest mięsem pozyskiwanym z młodych cieląt w wieku do 8 miesięcy. Zawiera bardzo dużo wartości odżywczych, jest delikatna i miękka. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Dostarcza organizmowi wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, dlatego też polecana jest
w szczególności dzieciom.
Najchętniej kupowanym elementem jest udziec cielęcy bez kości, ponieważ ma on szerokie zastosowanie kulinarne. Można z niego przyrządzić sznycle, steki, zrazy, pieczenie. Warto dodać, że 100 g udźca to tylko 108 kalorii i 3,1 tłuszcz. Dobrze jeśli element będzie w stałej ofercie sklepu spożywczego.
Firma „TADEX” (woj. mazowieckie) specjalizuje się w rozbiorze mięsa cielęcego i wołowego. Asortyment zakładu obejmuje:
- udziec cielęcy bez kości,
- górkę cielęcą,
- goleń cielęcą,
- karkówkę cielęcą,
- łopatkę cielęcą,
- mostek cielęcy,
- podroby cielęce.
Elementy te dedykowane są głównie sklepom spożywczym, ale również zakładom przetwórstwa mięsnego, hurtowniom i gastronomii. Produkty pakowane są vacuum.
Firma „Tadex” spełnia wszystkie obowiązujące przepisy i wymogi sanitarno-epidemiologiczne. Posiada certyfikaty GMP, GHP, HACCP oraz otrzymany w 2011 r. i aktualizowany co roku certyfikat IFS Food.