Jakość kulinarna – systemy oceny mięsa wołowego - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Jakość kulinarna – systemy oceny mięsa wołowego

W dniu 27 stycznia 2017 r. odbyło się seminarium poświęcone systemom opartym na wartości (ang. values-based food chain), w którym wzięli udział przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, handlu i dystrybucji, przedstawiciele administracji publicznej oraz stowarzyszeń branżowych. Spotkanie zostało zorganizowane z inicjatywy Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego przy współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem seminarium było upowszechnianie wiedzy na temat potencjału wdrożenia systemów opartych na wartości w polskim rolnictwie na przykładzie sektora wołowiny. Spotkanie otworzył Waldemar Sochaczewski, Dyrektor Departamentu Rynków Rolnych w MRiRW.

Pierwszy prelegent dr Rod Polkinghorn, australijski ekspert w zakresie jakości mięsa wołowego
i systemów opartych na wartości, przedstawił historię tworzenia systemu Meat Standard Australia (MSA) oraz korzyści ekonomiczne jakie po jego wdrożeniu przyniósł australijskim uczestnikom łańcucha żywnościowego. Jako inicjator i współautor systemu MSA opowiedział o swoich doświadczeniach z przebiegu analogicznego projektu Silver Fern Farms wdrożonego w Nowej Zelandii. Na koniec prezentacji podzielił się doświadczeniami ze współpracy z Polską w latach 2010-2016, m.in. z realizacji badań konsumenckich na polskim mięsie wołowym. Opierając się na uzyskanych wynikach opracowano prototyp polskiego modelu MSA, na podstawie którego można przewidzieć jakość mięsa wołowego oraz oszacować jego wartość rynkową pod względem jakości kulinarnej.

Kolejny prelegent Anna Janasik, główny specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej
w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła zadania Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ) w normalizacji produktów rolnych, w tym mięsa wołowego. W swoim wystąpieniu zwróciła szczególną uwagę na rolę Polski w pracach na rzecz Sekcji Branżowej ds. Standaryzacji Mięsa oraz zapoznała uczestników
z bieżącymi działaniami grupy naukowej ds. standaryzacji jakości wołowiny.

Jerzy Wierzbicki Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) przedstawił zasadę działania polskiego prototypu modelu MSA, który przewiduje jakość poszczególnych elementów mięsa wołowego w połączeniu z trzema technikami obróbki: gotowania, grillowania
i pieczenia.

Następnie Grzegorz Pogorzelski – doktorant Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, pierwszy w Europie klasyfikator oceniający jakość kulinarną według systemu australijskiego Onsite Correlation and Practice (OsCap) przedstawił założenia działań Europejskiego Centrum Referencyjnego w Warszawie. Po spotkaniu była również możliwość praktycznego zapoznania się z tym systemem.

Ostatnim prelegentem była prof. Agnieszka Wierzbicka reprezentująca Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która zapoznała uczestników z propozycją planu działań w zakresie implementacji polskiego systemu analogicznego do MSA.

Na koniec seminarium Jerzy Wierzbicki – dziękując wszystkim prelegentom oraz współpracującym
z PZPBM przekazał, że prace nad budową i wdrożeniem analogicznego do MSA modelu w Europie prowadzone są aktualnie w Irlandii, Irlandii Północnej oraz we Francji. W ramach programu strategicznego Polska Wołowina nasz kraj ma szansę, jako pierwszy w Unii Europejskiej, wdrożyć analogiczny do MSA system, który przyczyni się do poprawy konkurencyjności polskich producentów żywca wołowego.

Propozycja dalszych prac nad polskim prototypem modelu MSA została przyjęta przez uczestników spotkania. Ustalono, że w najbliższym czasie zostaną przedstawione koszty wdrożenia pilotażowego projektu oraz zakłady, w których będzie on realizowany.

 

Źródło: IJHARS

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.