Kaczka- symbol tradycyjnej kuchni polskiej - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Kaczka- symbol tradycyjnej kuchni polskiej

Mięso z kaczki – domena restauracji!

Polskie kaczki hodowlane były jeszcze do niedawna ptakami wędrownymi. W większości bowiem odlatywały na eksport. Ta sytuacja powoli się zmienia i coraz więcej kaczek pozostaje w kraju. Jest to w dużym stopniu zasługa restauracji (szczególnie chińskich), które posiadają w menu wiele dań z kaczki. Polacy lubią kuchnię orientalną i chętnie zamawiają chrupiącą kaczkę. Sami jednak za przyrządzanie biorą się dość rzadko. To sprawia, że pomimo notowanego wzrostu, mięso z kaczki stanowi jedynie 1% rynku drobiu w Polsce.

 

Naga prawda o kaczce

Kaczka nie uchodzi za zbyt dietetyczne danie i niestety, gdy ją porównać ze świnią, to wyjdzie, że świnia jest… szczuplejsza. Mięso z kaczki zawiera przeciętnie trzykrotnie więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż wieprzowina. Ma też nieco więcej cholesterolu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Może więc niekoniecznie warto zajadać się kaczką na co dzień, ale z pewnością należy sobie od czasu do czasu zrobić z niej urozmaicenie. Argumenty za tym są dość mocne. Zerknijmy, co zawiera 100 gramów kaczego mięsa:

 

Witaminy

 

B1 – 0,177 mg

B2 – 0,226 mg

B6 – 0,1 mg

PP – 3,45 mg

A – 24 µg

E – 0,2 mg

 

Minerały:

 

Sód – 66 mg

Potas – 242 mg

Fosfor – 149 mg

Magnez – 14 mg

Żelazo – 2,1 mg

Cynk – 1,42 mg

Wapń – 8 mg

Miedź – 0,14 mg

Mangan – 0,03 mg

 

Pieczona czy…

Symbolem tradycyjnej polskiej kuchni jest kaczka pieczona w jabłkach. Na całym świecie z kolei przebojem kulinarnym jest kaczka po pekińsku. Koneserzy cenią sobie czerninę z kaczej krwi. Coraz większą popularność zyskują sobie też takie potrawy jak carpaccio z piersi kaczki lub sałatki z dodatkiem mięsa z piersi przygotowanego na różowo.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.