W dniu 18 października br. UE i Kanada podpisały deklarację w sprawie kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej (CETA) jak podaje FAMMU/FAPA. Najważniejszą sferą negocjacji było rolnictwo, a w szczególności rozwiązanie problemu dostępu unijnego sera do rynku Kanady oraz kanadyjskiej wołowiny do rynku UE. Dzięki umowie Kanada będzie mogła także eksportować do Unii 80 tys. ton wieprzowiny w ramach kontyngentu taryfowego oraz przetwory wieprzowe bez cła. Umowa wejdzie w życie po zatwierdzeniu przez parlamenty Kanady i UE. Kanadyjski sektor wieprzowiny przyjął warunki umowy handlowej z zadowoleniem. Kanadyjski i unijny rynek mięsa wieprzowiny są w stosunku do siebie komplementarne. Kanada obecnie importuje znaczne ilości żeberek wieprzowych z UE, natomiast wysyłki na unijny rynek są znikome z uwagi na cła i inne bariery pozataryfowe. Po liberalizacji handlu w ramach umowy powstanie możliwość wywozu do UE szynek i innych elementów. Kanada eksportuje dwie trzecie krajowej produkcji mięsa wieprzowego, dywersyfikacja rynków zbytu jest zatem dla tego sektora bardzo istotna.