Na Śląsku nie tylko kopalnie węgla
Pochodzenie nazwy Śląsk, krainy zamieszkiwanej już od starożytności budzi wielkie dyskusje. Jedni uważają, że pochodzi ona od nazwy rzeki Ślęzy, drudzy twierdzą, że nazwa terenu ma ścisły związek ze słowem „ślęg” względnie „śląg”, co oznacza wilgoć.
Dyskusji nie podlega jednak fakt, że właśnie ze Śląska wywodzą się wyśmienite, pełne aromatu
i charakterystycznego smaku wędliny.
Właściciele Zakładów Mięsnych Berger, Ślązacy z krwi i kości, tworzą najprawdziwsze smaki Śląska. Pielęgnując śląskie tradycje są oni wiarygodnym producentem „Ślónskich Szpecyjałów”. To jest właśnie nasze hasło przewodnie. Silnie podkreślamy nasze powiązanie ze śląską tradycją, a co za tym idzie produkujemy wysokiej jakości wędliny charakterystyczne dla naszego rejonu. Głównie stawiamy na jakość i wyroby Premium. Posiadamy informacje, że po nasze wędliny sięgają również celebryci, co daje nam gwarancję, że działamy we właściwym kierunku.
Ostatnio dokonaliśmy mnóstwo zmian wizerunkowych, które w najwłaściwszy i rzetelny sposób odzwierciedlają naszą pracę. Współpracujemy z najlepszymi specjalistami w zakresie marketingu, dzięki czemu posiadamy między innymi nowy logotyp, który celowo jest ściśle związany z historią Śląska. Nasze barwy to czarny – jak węgiel kamienny, czerwony – jak ramy okien symbolicznych budynków w dzielnicach Nikiszowiec
i Giszowiec, oraz kremowy. Zmianie uległy opakowania produktów oraz design naszych sklepów firmowych. Nasza sieć sklepów liczy obecnie 45 punktów. Część z nich została już zrewitalizowana, ale czeka nas jeszcze ciągle mnóstwo pracy w tym zakresie.
Kiełbasa Bergera Schab ze spiżarni Bergera
Szynka cygańska Kabanosy Premium
Kiełbasa pieprzowa Szynka krucha ze spiżarni Bergera
Naszym partnerom handlowym również pomagamy w promocji naszych produktów udostępniając im wyszkolone hostessy ubrane w najprawdziwsze stroje śląskie szyte przez eksperta z tej dziedziny.
Nawiązaliśmy również współpracę z wielkimi osobistościami kojarzonymi ze Śląskiem, między innymi z Markiem Szołtyskiem, znanym publicystą i wydawcą książek o tematyce śląskiej, oraz Remigiuszem Rączką, rozchwytywanym kucharzem, znanym z telewizji.
Dla poprawy humoru zamieszczam poniżej dwa z wielu wierszy napisanych w gwarze śląskiej specjalnie dla Zakładów Mięsnych Berger przez Marka Szołtyska.
Monika Berger, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu
Wōsztowe problymy
Na masarskim sztandzie
Wōszty se lygajōm.
Mierznie im sie, ciyrpiōm,
Odleżyny majōm,
Lecz wōszt od Bergera
Niy doświadczy tego,
Bo go kożdy Polok
Kupi za piyrszego.
Futer dlo smoka
Smok wawelski sie nerwuje:
Czym sie tukej mie futruje?
Już ksiynżniczek niy chca zjodać!
Musicie co lepsze podać!
O! Dejcie mi tu grzōnego
Wōsztu ślōnskiego!