W marcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 212,8 pkt, wzrastając w stosunku do lutego o 2,3% (4,8 pkt procentowych). Był to najwyższy poziom cen zanotowany od maja 2013 r. W skali roku indeks był jednak jeszcze o 0,9% niższy. Głównymi czynnikami marcowego wzrostu cen były niekorzystne warunki pogodowe w USA i Brazylii na terenach upraw zbóż i roślin oleistych oraz napięta sytuacja geopolityczna w regionie Morza Czarnego. Podrożały prawie wszystkie towary wchodzące w skład indeksu, z wyjątkiem artykułów mleczarskich, które po raz pierwszy od czerech miesięcy potaniały (-2,5%). W marcu najbardziej wzrosły ceny cukru (+7,9%) i zbóż (+5,2%), a także olejów roślinnych (+3,5%). Notowania mięsa zwiększyły się w nieco mniejszym stopniu (+1,5% do 185 pkt). Podrożała zwłaszcza wołowina ze względu na suszę, która wpływa na obniżenie produkcji zarówno w Australii, jak i w USA. Ceny wieprzowiny również wzrosły, częściowo ze względu na obawy związane z wpływem wirusa PED (epidemiczna biegunka świń) w USA na amerykański eksport wieprzowiny. Ceny mięsa drobiu i mięsa owczego były w marcu tyko nieznacznie wyższe niż w lutym, podaje FAMMU/FAPA.