W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych, rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu zagadnieniu adres poczty elektoronicznej WWA@wetgiw.gov.pl na który od dnia 21 stycznia 2014 roku, polskie podmioty mogą wysyłać informacje zawierające:
- wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:
- temperaturę wewnątrz komory;
- temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;
- czas ekspozycji na dym;
- czas obróbki termicznej;
- opis metody (met. tradycyjna - opis, met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)
Na udostępniony od dnia 21 stycznia b.r. adres e-mail wpłynęły dotychczas informacje od pięciu producentów żywności.
W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii zachęca krajowych producentów do wysyłania ww. informacji na stworzony i dedykowany do tego celu adres e-mail. Celem przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila wpisywać wyłącznie weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, którego informacje dotyczą.
Celem ułatwienia polskim podmiotom wykonywanie badań właścicielskich w kierunku pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, poniżej znajduje się lista laboratoriów do których można kierować próby do badań.
Źródło: GIW