W Expo Silesia zakończyła się trzecia edycja Targów Przemysłu Mięsnego MEAT MEETING oraz Targów Wyposażenia Hoteli, Gastronomii i Cateringu HOTEL-GASTRO Meeting pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas trzech dni targowych swoje oferty prezentowały firmy z całej Polski. Odbyły się pokazy kulinarne, barmańskie, baristyczne, a także degustacje. Wystawę odwiedziło ponad 3 tysiące zwiedzających.
Podczas targów MEAT MEETING– specjalistycznej imprezy dla przedstawicieli przemysłu mięsnego, nie zabrakło prezentacji ofert zarówno zakładów mięsnych i rzeźniczych, jak również producentów maszyn, urządzeń i środków wykorzystywanych w przemyśle mięsnym.
W programie towarzyszącym targom HOTEL-GASTRO Meeting na szczególną uwagę zasługiwały: 2. Śląski Salon Mleczarski – promujący konsumpcję mleka i jego przetworów, Galeria Wina, w ramach której odbyły się degustacje trunków, a także specjalistyczne szkolenie Domu Wina „Wprowadzenie do enologii”.
Smakowity program kulinarny przygotowali szefowie kuchni Klubu Szefów Kuchni. Show barmańskie zaprezentował Extreme Bar, a podczas pokazów baristów Combi Co odwiedzającym targi serwowano kawę. Smakosze kuchni orientalnej mieli natomiast okazję spróbować sushi, przygotowanego przez Sushi Umami.
Komisja Konkursowa Targów HOTEL-GASTRO Meeting i MEAT MEETING przyznała Medale Expo Silesia w konkursie na najlepsze produkty prezentowane przez wystawców. Innowacyjnym produktem okazał się uniwersalny piec konwekcyjno-parowy z funkcją wędzenia firmy GROS JERZY GROBAREK. Z kolei, tytuł wyrobu spożywczego najwyższej jakości otrzymał twarożek wiejski z błonnikiem, produkowany przez OKREGOWĄ SPÓŁDZIELNIĘ MLECZARSKĄ w Sokołowie Podlaskim.
Dodatkowo, przyznano Wyróżnienia Expo Silesia. W kategorii produkt innowacyjny wyróżnienie otrzymało PRZEDSIĘBIORSTWA FRYDA PARTNER HANDLOWY KEGEL-BŁAŻUSIAK za BARI sandały bezpieczne dla gastronomii, a w kategorii wyrób spożywczy najwyższej jakości wyróżniono: śmietanę homogenizowaną 18% tłuszczu SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ JOGSER oraz szynkę SERRANO Bodega dojrzewającą 12 miesięcy firmy CORRIDA Bartłomiej Olek.
Jesteśmy przekonani – mówi Agnieszka Miklas, menadżer targów – iż kolejna edycja będzie w naszej krótkiej przecież historii, przełomowa. W poprzednich zaprezentowało się na naszych targach ponad 250 firm a mieliśmy zaszczyt gościć ponad 5 tysięcy zwiedzających, to zobowiązuje. Partnerują nam najbardziej prestiżowe w tej branży organizacje jak Związek” Polskie Mięso” oraz Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy, nie może się więc nie udać. Współpraca z branżowymi organizacjami przy realizacji tak specjalistycznej imprezy to podstawa.
Dla miłośników dobrej kuchni targi specjalistyczne są niezwykłą okazją do podpatrzenia jak przygotowuje się to, co jemy na co dzień. W pierwszej edycji furorę zrobiły kabanosy ze strusia i niecodzienne przepisy na świątecznego karpia, w drugiej przygotowywane na oczach publiczności tradycyjne krupnioki śląskie, żymloki i białe kiełbasy, a także nowatorskie sushi. Również na ten rok organizatorzy przygotowują cały wachlarz niespodzianek .
Smaczne targi – to określenie dominowało w wypowiedziach gości i publikacjach medialnych poprzednich edycji.
Chcemy, aby nasza wystawa kojarzona była z dobrym smakiem. Dołożymy wszelkich sił i naszej kreatywności, aby tak się stało – powiedziała Agnieszka Miklas - Już dziś zapraszamy na kolejną edycję wydarzenia, która odbędzie się w dniach od 28 do 30 listopada 2011r.
Więcej informacji na www.meatmeeting.pl