W dniu 9 lipca br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 648/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Préssalés de la baie de Somme”. Mięso objęte nazwą „Prés-salés de la baie de Somme" pochodzi od jagniąt w wieku poniżej 12 miesięcy, które hoduje się na słonych bagnach, co najmniej przez 75 dni zgodnie z naturalnymi warunkami panującymi w tym środowisku. Podstawą żywienia zwierząt jest roślinność słonolubna występująca na słonych bagnach. Mięso wyróżnia się swoją różową barwą. Po ugotowaniu przez długi czas zachowuje swoją dużą soczystość przy przeżuwaniu. Ponadto jego intensywny smak długo utrzymuje się w ustach. Zwierzęta są hodowane wokół słonych bagien zatok baie de Somme i baie d'Authie, leżących we francuskich departamentach
Pas-deCalais i Somme.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej