Jak donosi FAMMU/FAPPA, według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-IX 2014 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 246,7 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 1,2% mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (106,7 tys. ton), Urugwaju (37,8 tys. ton) oraz z Argentyny (30,9 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 71,1%. W omawianym okresie zaimportowano także 24,7 tys. ton wołowiny z Australii oraz 17,2 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 11,9 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie około 4 tys. ton.
W okresie I-IX br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 403,5 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 23,2% więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Handel z Rosją (przed embargiem) zwiększył się o 78,3% do 87,8 tys. ton, natomiast wysyłki do Bośni i Hercegowiny, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii wzrosły odpowiednio o 37,6% do 24,8 tys. ton, o 8,5% do 8,5 tys. ton oraz o 4,9% do 21,3 tys. ton.
Więcej tych towarów trafiło z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej (wzrost o 37,2% do 20,5 tys. ton), Libanu (wzrost o 45,9% do 27,8 tys. ton), a także do Kosowa (wzrost o 45,9% do około 5 tys. ton) i Albanii (wzrost o 6,3% do 2,3 tys. ton). Dostawy do Turcji kontynuowały spadek, wynosząc zaledwie 3,6 tys. ton. Obniżył się także eksport tych towarów do Ghany (o 12,5% do 25,9 tys. ton) oraz do Norwegii (o 37,1% do 6,2 tys. ton). W okresie I-IX 2014 r.
Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-49,5 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż
Unia była w okresie styczeń-wrzesień br. importerem netto tego gatunku mięsa.