W sezonie 2015/2016 (od października do września) Nowozelandczycy wyprodukowali łącznie około 633 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 4% mniej niż w poprzednim sezonie. Na spadek ten złożyła się 2% redukcja liczby ubojów bydła dorosłego, do 2,62 mln sztuk. W omawianym okresie wywóz mięsa wołowego z Nowej Zelandii obniżył się o 2% do 423,8 tys. ton. Cięcia w eksporcie wynikały w dużej mierze ze spadku zapotrzebowania na nowozelandzką wołowinę na rynku amerykańskim, gdzie produkcja wzrosła. W sezonie 2015/2016 Nowa Zelandia wyeksportowała łącznie 202,1 tys. ton mięsa wołowego do Stanów Zjednoczonych, tj. o 12% mniej niż w poprzednim sezonie. Zwiększył się za to wywóz tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii do Chin (wzrost o 24% do 76,6 tys. ton), krajów Południowo-wschodniej Azji (wzrost o 5% do 25,8 tys. ton), na Tajwan (wzrost o 21% do 26,4 tys. ton), a także do Kanady (wzrost o 12% do 21,2 tys. ton).
Zdaniem nowozelandzkich ekspertów (New Season Outlook Beef + Lamb NZ), w sezonie 2016/2017 utrzyma się wzrostowy trend w wywozie wołowiny do Chin oraz innych krajów w Azji Północnej. Zwiększy się także konkurencja na tych rynkach ze strony dostawców z Brazylii oraz Stanów Zjednoczonych.
Źródło: FAMMU/FAPA