Nowa Zelandia - wzrost eksportu jagnięciny w 2013 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Nowa Zelandia - wzrost eksportu jagnięciny w 2013 r.

Znaczny wzrost produkcji jagnięciny w Nowej Zelandii w 2013 r., przełożył się na większy eksport tego gatunku mięsa, jak podaje FAMMU/FAPA. W minionym roku Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 307,9 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 10% lub 28 tys. ton więcej niż w 2012 r., i jednocześnie najwięcej od 2008 r. Dostawy do krajów Unii Europejskiej, największego rynku zbytu dla Nowozelandczyków, wyniosły 123,3 tys. ton, tj. były o 6% lub 7 tys. ton większe niż przed rokiem. Wzrost dostaw w tym kierunku osiągnięto głównie dzięki zwiększonym wysyłkom jagnięciny do Wielkiej Brytanii (wzrost o 12% do 64,3 tys. ton). Wysyłki do Chin zwiększyły się aż o 52% do 89,6 tys. ton, przekraczając poprzedni rekordowy poziom z 2012 r. o ponad 30 tys. ton. Eksport do Stanów Zjednoczonych odbił się od najniższego od 14 lat poziomu zanotowanego w 2012 r., i wyniósł w minionym roku 18,2 tys. ton. Dla porównania wywóz do krajów Bliskiego Wschodu obniżył się o 28% do 25,2 tys. ton. W 2013 r. Nowozelandczycy wyeksportowali także 86,7 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 29% więcej niż rok wcześniej, i najwięcej od 2008 r. Dominującym kierunkiem eksportu tego gatunku mięsa były Chiny. Eksport do Państwa Środka zwiększył się prawie trzykrotnie, a jego udział w całym nowozelandzkim handlu ukształtował się na poziomie 57%. Dostawy do wszystkich pozostałych liczących się odbiorców baraniny z Nowej Zelandii uległy redukcji.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.