Znaczny wzrost produkcji jagnięciny w Nowej Zelandii w 2013 r., przełożył się na większy eksport tego gatunku mięsa, jak podaje FAMMU/FAPA. W minionym roku Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 307,9 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 10% lub 28 tys. ton więcej niż w 2012 r., i jednocześnie najwięcej od 2008 r. Dostawy do krajów Unii Europejskiej, największego rynku zbytu dla Nowozelandczyków, wyniosły 123,3 tys. ton, tj. były o 6% lub 7 tys. ton większe niż przed rokiem. Wzrost dostaw w tym kierunku osiągnięto głównie dzięki zwiększonym wysyłkom jagnięciny do Wielkiej Brytanii (wzrost o 12% do 64,3 tys. ton). Wysyłki do Chin zwiększyły się aż o 52% do 89,6 tys. ton, przekraczając poprzedni rekordowy poziom z 2012 r. o ponad 30 tys. ton. Eksport do Stanów Zjednoczonych odbił się od najniższego od 14 lat poziomu zanotowanego w 2012 r., i wyniósł w minionym roku 18,2 tys. ton. Dla porównania wywóz do krajów Bliskiego Wschodu obniżył się o 28% do 25,2 tys. ton. W 2013 r. Nowozelandczycy wyeksportowali także 86,7 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 29% więcej niż rok wcześniej, i najwięcej od 2008 r. Dominującym kierunkiem eksportu tego gatunku mięsa były Chiny. Eksport do Państwa Środka zwiększył się prawie trzykrotnie, a jego udział w całym nowozelandzkim handlu ukształtował się na poziomie 57%. Dostawy do wszystkich pozostałych liczących się odbiorców baraniny z Nowej Zelandii uległy redukcji.