Obniżka cen skupu żywca rzeźnego - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Obniżka cen skupu żywca rzeźnego

W drugim tygodniu lutego br. w Polsce obniżyły się ceny skupu żywca rzeźnego oraz ceny zbytu tusz (z wyjątkiem tuszek indyków).

Krajowe ceny skupu żywca

W dniach 10–16.02.2014 r. (według ZintegrowanegoSystemu Rolniczej InformacjiRynkowej MRiRW) w Polsce zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy średniopo 4,71 zł/kg, o 6% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie było to o 5%taniej niż przed miesiącem i o 9% taniej niż rok wcześniej.Krajowe ceny zakupu żywca wołowegoukształtowały się przeciętnie na poziomie 6,01 zł/kg, o 2% niższym niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie cena żywca wołowego była o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły średnio 3,64 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż przed miesiącem. Cena kurcząt była o 4% niższa niż przed rokiem. Indyki skupowano  po 5,50 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ta była również niższa niż miesiąc wcześniej (o 2%) i niż przed rokiem (o 1%).

Krajowe ceny zbytu mięsa

W dniach 10–16.02.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 6,95 zł/kg, o 3% niższym niż tydzień wcześniej i o 4% niższym niż miesiąc wcześniej. Cena tych półtusz była także o 3% niższa od notowanej przed rokiem. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po 12,50 zł/kg, o ponad 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o niecały 1% drożej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe były o 8% tańsze niż w analogicznym okresie 2013 r. Kurczęta patroszone w omawianym tygodniu zbywano przeciętnie po 5,67 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 10% drożej niż miesiąc wcześniej. Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,54 zł/kg, o 0,5% wyższym niż tydzień wcześniej, ale o 3% niższym niż przed miesiącem. Zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków były nieznacznie (o 0,2–0,3%) tańsze niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.

Ceny żywca wieprzowego w UE

W styczniu 2014 r. ceny trzody wykazywały tendencję do wzrostu, ale utrzymywały się poniżej poziomu sprzed roku. Od początku lutego unijne ceny trzody chlewnej ulegają obniżeniu. Według danych Komisji Europejskiej w drugim tygodniu lutego (10–16.02.2014 r.) w UE za trzodę chlewną płacono przeciętnie 159,73 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E), o 7% mniej niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 151,02 EUR/100 kg i była o 9% niższa niż rok wcześniej. W drugim tygodniu lutego br. Średnia cena wieprzowiny klasy E w Polsce była o 5% niższa niż przeciętnie w UE oraz o niecałe 3% niższa niż w Niemczech. Ceny w Polsce były natomiast wyższe niż w Holandii (o 11%), w Belgii (o 6%) i we Francji (o 3%) i nieco wyższe niż w Danii. W ciągu ostatnich dwóch tygodni lutego spadek cen trzody chlewnej odnotowano w dwudziestu państwach UE. Największy spadek cen (o 6%) nastąpił w Polsce. W tym czasie o 5% obniżyły się ceny m.in. w Niemczech, Belgii i Holandii, a o 3% we Francji. W dniach 10–16.02.2014 r. w porówaniu z okresem sprzed roku większy spadek cen niż w Polsce odnotowano m.in. w Holandii (o 11%) i w Niemczech (o 10%), zbliżony – na Węgrzech, a nieco mniejszy – m.in. w Belgii (o 8%) i w Hiszpanii (o 7%).

 

Źródło: ARR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.