Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) uznała Paragwaj za kraj wolny od pryszczycy ze szczepieniami, podaje FAMMU/FAPA. Przypomnijmy, że we wrześniu 2011 r. ze względu na wybuch epidemii tej choroby Paragwaj stracił status kraju wolnego od pryszczycy, co skutkowało także utratą ważnych rynków zbytu na wołowinę takich, jak Chile i kraje UE. Eksport tego gatunku mięsa ruszył ponownie w 2012 r., przede wszystkim za sprawą rozbudowanego popytu płynącego z rynku rosyjskiego. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. Paragwajczycy wyeksportowali łącznie 193,3 tys. ton mięsa wołowego. Tak wysoki poziom eksportu uzyskano dzięki wzrostowi wysyłek do Rosji oraz Hongkongu, a od lipca także za sprawą uruchomienia pełnego dostępu do rynku chilijskiego. Jak informują władze Paragwaju w I kwartale 2014 r. swój rynek na paragwajską wołowinę otworzy ponownie także Unia Europejska.