„RozpoczynajÄ…c dziaÅ‚alność, postawiÅ‚em sobie za cel produkcjÄ™ wysokiej jakoÅ›ci produktu, dostarczanego do klienta zawsze na czas. To byÅ‚a dobra strategia” – mówi Roman Maciejek, wÅ‚aÅ›ciciel Ubojni Trzody Chlewnej i BydÅ‚a Maciejek.
Remigiusz Zagraba: Ubojnia Trzody Chlewnej MACIEJEK powtała w roku 1996. Jaka jest historia Państwa firmy?
Roman Maciejek: RozpoczÄ™liÅ›my dziaÅ‚alność w 1996 roku jako maÅ‚a, rodzinna firma. PoczÄ…tkowo koncentrowaliÅ›my siÄ™ na uboju trzody chlewnej i bydÅ‚a oraz sprzedaży póÅ‚tusz wieprzowych i ćwierci woÅ‚owych. Firma zatrudniaÅ‚a 6-ciu pracowników. Åšrednia tygodniowa wydajność wynosiÅ‚a do 100 sztuk trzody i 20 sztuk bydÅ‚a. Od poczÄ…tku gÅ‚ównym priorytetem firmy byÅ‚a produkcja najwyższa jakość miÄ™sa, dziÄ™ki temu wielu naszych obecnych klienci jest z nami od samego poczÄ…tku.
R.Z.: Jaka jest obecnie specjalizacja Państwa firmy?
R.M.: DziaÅ‚alność naszej firmy koncentruje siÄ™ na: uboju bydÅ‚a i sprzedaży ćwierci (krowy, byki, jaÅ‚ówki), uboju trzody chlewnej, rozbiorze i sprzedaży póÅ‚tusz oraz elementów wieprzowych. Ponadto importujemy elementy wieprzowe – Å›wieże i mrożone. Posiadamy wÅ‚asny transport chÅ‚odniczy (hakówki) krajowy i miÄ™dzynarodowy. Obecnie moce produkcyjne wynoszÄ… ok. 300 sztuk trzody chlewnej i 100 sztuk bydÅ‚a dziennie.
R.Z.: A co z eksportem mięsa ?
R.M.: Jako firma z aspiracjami, wciąż poszukujemy nowych rozwiÄ…zaÅ„. To prawda specjalizujemy siÄ™ też w eksporcie miÄ™sa na rynki zagraniczne. Uprawnienia, które obecnie posiadamy dotyczÄ… krajów Unii Europejskiej, Ukrainy, BoÅ›ni i Hercegowiny, Uzbekistanu i Hongkongu.
Ubojnia Trzody Chlewnej, Bydła i Koni - Roman Maciejek