„Rozpoczynając działalność, postawiłem sobie za cel produkcję wysokiej jakości produktu, dostarczanego do klienta zawsze na czas. To była dobra strategia” – mówi Roman Maciejek, właściciel Ubojni Trzody Chlewnej i Bydła Maciejek.
Remigiusz Zagraba: Ubojnia Trzody Chlewnej MACIEJEK powtała w roku 1996. Jaka jest historia Państwa firmy?
Roman Maciejek: Rozpoczęliśmy działalność w 1996 roku jako mała, rodzinna firma. Początkowo koncentrowaliśmy się na uboju trzody chlewnej i bydła oraz sprzedaży półtusz wieprzowych i ćwierci wołowych. Firma zatrudniała 6-ciu pracowników. Średnia tygodniowa wydajność wynosiła do 100 sztuk trzody i 20 sztuk bydła. Od początku głównym priorytetem firmy była produkcja najwyższa jakość mięsa, dzięki temu wielu naszych obecnych klienci jest z nami od samego początku.
R.Z.: Jaka jest obecnie specjalizacja Państwa firmy?
R.M.: Działalność naszej firmy koncentruje się na: uboju bydła i sprzedaży ćwierci (krowy, byki, jałówki), uboju trzody chlewnej, rozbiorze i sprzedaży półtusz oraz elementów wieprzowych. Ponadto importujemy elementy wieprzowe – świeże i mrożone. Posiadamy własny transport chłodniczy (hakówki) krajowy i międzynarodowy. Obecnie moce produkcyjne wynoszą ok. 300 sztuk trzody chlewnej i 100 sztuk bydła dziennie.
R.Z.: A co z eksportem mięsa ?
R.M.: Jako firma z aspiracjami, wciąż poszukujemy nowych rozwiązań. To prawda specjalizujemy się też w eksporcie mięsa na rynki zagraniczne. Uprawnienia, które obecnie posiadamy dotyczą krajów Unii Europejskiej, Ukrainy, Bośni i Hercegowiny, Uzbekistanu i Hongkongu.
Ubojnia Trzody Chlewnej, Bydła i Koni - Roman Maciejek