Według Komisji Europejskiej w 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zwiększyła się o 2,6% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w sztukach zwyżkowała o 3,1%). Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 2,1% (w sztukach zwiększyła się o 2,7%). Spadki produkcji (w tonach) zanotowano w pięciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Spadki produkcji odnotowano w Szwecji (-8,4%), Grecji (-4,2%), na Litwie (-4,2%), w Estonii (-1,8%) oraz w Austrii (-0,6%). Największe wzrosty produkcji zanotowano natomiast na Cyprze (+53,3%), w Rumunii (+29,4%) i Bułgarii (+25,9%). Wzrosty produkcji (w tonach) w UE-28 dotyczyły przede wszystkim krów (+5,8%), jałówek (+5,1%), cieląt (+3,1%), młodego bydła (+2,0%) oraz wolców (+0,7%). Produkcja wołów obniżyła się zaś o 0,9%.
Źródło: FAMMU/FAPA