Produkty lokalne, regionalne i tradycyjne, jakie są różnice? - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Produkty lokalne, regionalne i tradycyjne, jakie są różnice?

fot.pixabay

Francuzi jako pierwsi zapragnęli stworzenia przepisów chroniących regionalne specjały. Zabezpieczenie produktów przed przywłaszczeniem nazwy lub podrobieniem ma informować klientów o szczególnych właściwościach kupowanych artykułów. Regionalne oznaczenia wpływają na zwiększenie atrakcyjności wyrobów ze względu na potwierdzoną wysoką jakość. Metody produkcji są niejednokrotnie pracochłonne. W wielu przypadkach produkcja regionalnych produktów trwale wpisała się w dziedzictwo kulturowe danego obszaru.

Za przykład mogą posłużyć produkty powstające w trudnych warunkach glebowych i klimatycznych („górskie”). Ograniczenia naturalne wpływają na utrudnioną dostępność zakładów przetwórczych na obszarach górskich oraz hamują przetwórstwo i powodują, że jest ono nieopłacalne. W związku z tym ustawodawca dopuścił używanie określenia „produkt górski” pod warunkiem, że proces przetwarzania odbywa się w promieniu 30 km od obszarów górskich.

Kolejną charakterystyczną grupą produktów stanowią wyroby tradycyjne. Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi służy zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych. Producenci tradycyjnych artykułów spożywczych mogą ubiegać się o uzyskanie odstępstw od wymagań sanitarnych i weterynaryjnych, jeżeli konieczność taka wynika z tradycyjnej receptury.

fot.pixabay

Nazwa „produkt tradycyjny” została zdefiniowana przez prawodawcę. Aby móc nazwać tak dany wyrób należy spełnić następujące wymogi:

1. jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,

2. stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane

3. będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.

Zgodnie z prawem żywnościowym konsument nie może być wprowadzany w błąd, należy o tym pamiętać, nazywając swoje wyroby lokalnymi czy regionalnymi. Widząc takie określenie, klient oczekuje, że artykuł został wytworzony w warunkach, na jakie wskazuje nazwa, czyli w danym regionie i jest wytworzony w prosty sposób, a nie w drodze produkcji przemysłowej, ze składników pochodzących z danego regionu.

 

Źródła:

1. MRiRW

2. UOKiK

3. Rozporządzenie (UE) NR 665/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w odniesieniu do warunków używania stosowanego fakultatywnie określenia jakościowego „produkt górski”

4. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.